Onderhoud en Reparaties

Ook verzorgen wij diverse reparaties aan uw horloge zoals: batterijen plaatsen, horlogeband reparaties, opwindkronen, vensterglas service, etc.

Reparaties

Bij het begrip reparatie spreken we over klokken welke na 1930, en doorgaans in massa, machinaal zijn geproduceerd. Veel van deze klokken hebben zonder enig vorm van onderhoud al enkele tientallen jaren gelopen. Echter komt er een moment dat een klok, omdat deze mankementen begint te vertonen, reparatie nodig heeft. Slijtage in het uurwerk is één van de meest voorkomende mankementen welke ontstaat door het te weinig onderhoud geven aan het uurwerk.  Het is dan raadzaam om het uurwerk van een klok in zijn geheel te laten repareren. U krijgt voordat u opdracht geeft tot reparatie van uw klok  altijd een vrijblijvende prijsopgave.

Een gehele reparatie bestaat uit de onderstaande stappen:

 1. Het uurwerk wordt na demontage uit de klokkast in zijn geheel uit elkaar genomen.
 2. Alle uurwerkdelen worden ultrasone gereinigd en gedroogd.
 3. De uiteinden/tapeinden van de tandwielen worden glad gepolijst en worden ingesleten tandwiellagers verbust. Het verbussen van tandwiellagers betekend dat het ingesleten lager gat wordt uitgeboord en in dit uitgeboorde gat een bronzen of messing bus wordt geperst waarin een rond gaatje zit. Dit gaatje wordt dan opgeruimd naar de juiste maat van het uiteinde/tapeinde van het tandwiel.
 4. De basis van het uurwerk wordt weer samengebouwd en wordt er gecontroleerd of elk tandwiel genoeg axiale speling heeft en er voldoende ingrenatie speling tussen ieder tandwiel is.
 5. Alle uurwerkdelen welke smering nodig hebben worden voorzien van de juiste smeringen en wordt het uurwerk volledig samengebouwd en afgeregeld.
 6. Voordat het uurwerk in de klokkast wordt teruggeplaatst wordt deze eerst getest op de juiste werking.
 7. Het uurwerk wordt na terugplaatsing in de klokkenkast enkele dagen gecontroleerd op zijn werking en wordt de snelheid van lopen afgeregeld.

Ook verzorgen wij indien dit mogelijk is herstelwerkzaamheden aan de klokkast, wijzerplaat en kunnen op verzoek optrek kettingen en gewichten gereinigd worden. 

Restauratie

Bij restauratie spreekt men over klokken welke voor 1930 zijn geproduceerd. Deze klokken zijn meestal niet in massa geproduceerd en zijn hier vaak geen onderdelen meer voor te bestellen. Defecte of missende onderdelen moeten dan met de hand worden nagemaakt. Indien mogelijk wordt er dan zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen welke afkomstig zijn uit de tijdsperiode van de klok.

De uiteindelijke doelstelling bij restauratie is het om een klok/uurwerk te herstellen waarin het zich bevond toen deze destijds werd gemaakt. Naast het restaureren van het uurwerk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de klokkast en wijzerplaat te laten restaureren. Wij werken hierin samen met gerenommeerde restauratoren welke op traditionele wijze bijvoorbeeld hout, schilder, verzilver of emailleer restauraties kunnen uitvoeren.

Voorafgaande van opdracht wordt er een analyse gemaakt van welke werkzaamheden er aan de klok moet worden verricht en zal hierop een vrijblijvende prijsopgave worden afgegeven.

 1. Het uurwerk wordt uit de klokkast gedemonteerd.
 2. Indien de klokkast, wijzerplaat of andere delen van de klok moeten worden gerestaureerd,
  worden deze afgegeven aan de restauratoren waar wij mee samen werken.
 3. Stap 1 t/m 3 zoals beschreven bij "reparatie" worden uitgevoerd aan het uurwerk.
 4. Onderdelen welke missend, versleten of defect zijn worden bijgemaakt of hersteld.
 5. Alle onderdelen van het uurwerk worden na alle herstelwerkzaamheden
  gepolijst zodat alles weer een mooie glans krijgt.
 6. Stap 4 t/m 6 zoals beschreven bij "reparatie" worden uitgevoerd aan het uurwerk.
 7. Indien de klokkast en/of wijzerplaat na restauratie worden aangeleverd, wordt alles samengebouwd en wordt de klok in zijn geheel gecontroleerd en afgesteld op snelheid van lopen.

Onderhoud

Een door u nieuw aangeschafte klok of als het uurwerk in uw klok volledig is gerepareerd/gerestaureerd dan is het raadzaam om dit periodiek onderhoud te geven. Dit periodieke onderhoud, 6 tot 8 jaar na aanschaf of reparatie/restauratie van uw klok, voorkomt dat u na verloop van tijd voor hoge reparatiekosten komt te staan.

Welk onderhoud kan het uurwerk van uw klok periodiek nodig hebben:

 1. Het uurwerk voorzien van nieuwe smeringen.
 2. Het verwijderen van stof, ingedroogde smeringen, spinrag en dode insecten.
  Deze kunnen tussen de tanden van de tandwielen en overbrengingsrondsels gaan zitten. Het gevolg hiervan is dat de klok ondanks dat er geen slijtage is moeilijk gaat lopen of zelfs gaat stil staan.
 3. Ook is het mogelijk om optrek kettingen periodiek te laten reinigen.
  Vaak wordt dit tijdens het poetsen van bijvoorbeeld de gewichten gedaan met een vloeibare koperpoets. Dit is ten zeerste af te raden omdat niet weggepoetste koperpoets indroogt. Het geeft uiterlijk gezien geen mooi beeld maar ook kunnen de ingedroogde resten in het uurwerk terecht kunnen komen.

Andere reparaties

Natuurlijk is het ook mogelijk om kleine reparaties aan uw klok door ons te laten uitvoeren. Vooraf wordt met u besproken wat hiervan de reparatiekosten zijn en welke garantiebepalingen van deze reparaties van toepassing zijn.

Te denken aan bijvoorbeeld:

 1. Het vervangen van opwindveren, optrek kettingen, touwen of darmensnaren
 2. Slingerveertjes
 3. Wijzer reparaties
 4. Het afstellen van het op snelheid lopen van uw klok.
 5. vervangen van vensterglazen.
 6. Ook verzorgen wij diverse reparaties aan uw horloge zoals: batterijen plaatsen, horlogeband reparaties, opwindkronen, vensterglas service, etc.
LOGO UURWERK KLEIN 2022 V2

Bij Klokkenmakerij Het Uurwerk staat eerlijkheid, service en uw tevredenheid vooraan.
Voor kleine reparaties óf grote restauratie-
projecten kunt u bij ons terecht.

Adres. Deldensestraat 33  
             7601RX Almelo
             Nederland            
Mail.    hetuurwerk@gmail.com
Tel.       +31 (0)546-493127

© Klokkenmakerij 'Het Uurwerk' 2024 - Privacybeleid

Website ontworpen door mediamuistwente.nl